Boscertificering top roept consumenten op te helpen bij het redden van bossen
PEFC vrouw met verpakking, inclusief PEFC-keurmerk, in supermarkt

“In een tijd waarin overheden, bedrijven en leiders van het maatschappelijk middenveld zich wereldwijd richten op het maken van afspraken om klimaatverandering te bestrijden zoals tijdens de klimaattop in Parijs december a.s., kan de consument nu al een verschil maken”, zegt de heer William Street Jr., voorzitter van PEFC International tijdens een speciaal bijeengeroepen top van toonaangevende internationale duurzaam bosbeheer experts deze week in Londen.

De heer Street nodigt consumenten uit om hun steentje bij te dragen door tijdens het dagelijkse boodschappen doen te kijken naar en het kopen van verpakkingen met het PEFC-keurmerk erop vermeld. Hij benadrukt dat “het binnen de macht van iedereen is om klimaatverandering tegen te gaan, vaak met eenvoudige beslissingen. Door bijvoorbeeld te kiezen voor producten met het PEFC-keurmerk erop kunnen we allemaal ons steentje bijdragen om ontbossing te voorkomen en duurzaam bosbeheer te steunen.”

PEFC Press Conference London

Leiders van zo’n 36 nationale boscertificeringssystemen welke erkend zijn door het internationale PEFC-keurmerk, spraken over de uitdagingen en mogelijke oplossingen voor het beschermen van de bossen op de wereld en het verbeteren van de levensomstandigheden van de mensen welke afhankelijk zijn van de bossen voor hun levensonderhoud.

“Goed beheerde bossen zijn van vitaal belang voor de bevordering en bescherming van het levensonderhoud van bewoners in bosrijke omgevingen. Sinds de oprichting van PEFC als kleine Europese NGO, zo’n 15 jaar geleden, is onze organisatie uitgegroeid tot een wereldwijd fenomeen met meer dan 260 miljoen hectare bos in de wereld welke duurzaam beheerd worden. Dat is een oppervlakte gelijk aan het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje, Zweden en Finland gezamenlijk”, aldus Ben Gunneberg, CEO van PEFC International.

Tegenwoordig zien we vooral in Azië een enorme interesse in ons werk. China, Indonesië en Maleisië hebben reeds de erkenning gekregen van PEFC in het afgelopen jaar. Dit werkt als een katalysator voor andere landen in de regio om hun voorbeeld voor het bevorderen van duurzaam bosbeheer te volgen, zoals in India, Japan, Nepal, de Filipijnen, Zuid-Korea, Thailand en Vietnam. We staan op het punt om grote stappen in het Congobekken in Afrika te maken en verwachten daar binnenkort de eerste certificeringen”, vervolgt de heer Gunneberg.

PEFC Nepal vrouwen komen van de markt

Om de lijn door te trekken en PEFC-gecertificeerd bos de norm te maken, zal PEFC moeten investeren in capaciteitsopbouw om certificering toegankelijk te maken voor de miljoenen kleine bosbouwers en de gemeenschapsboseigenaren wereldwijd. Dit gebeurt op zeer diverse manieren, van het werken met kleine boseigenaren in Zuidoost-Azië tot ‘voedsel van bossen’ tot een online tool welke in Londen is gelanceerd om kleine en middelgrote boseigenaren in het Verenigd Koninkrijk en Ierland in staat te stellen deel te nemen aan boscertificering. Het online systeem is ontwikkeld door het Nederlandse Ingenieursbureau Evan Buytendijk bv.

“Dit onlinesysteem biedt aan boseigenaren een eenvoudige en kosteneffectieve oplossing voor het verzamelen en onderhouden van informatie bij PEFC-certificering, waardoor het veel makkelijker voor hen is om hun duurzaam bosbeheer te certificeren”, zegt de heer Alun Watkins, Executive Directeur van PEFC Verenigd Koninkrijk.

“Om de bestaanszekerheid op het platteland te houden is ’voedsel uit bossen’ zeer relevant”, verklaart mevrouw Ana Belén Noriega, Executive Directeur van PEFC Spanje. “De bossen van de wereld hebben zoveel meer te bieden dan alleen de traditionele op hout gebaseerde producten. Voedsel en andere producten als vezels voor textiel gaan een steeds belangrijkere rol spelen op het gebied van certificering.”

“In Spanje zijn grote stappen gezet op de weg naar certificering van wild voedsel uit het bos. Van noten en paddenstoelen tot en met honing en ham. Terwijl de markt wereldwijd is, leunt Spanje economisch op de lokale productie ervan. Door middel van PEFC-certificering zijn we in staat om de toegang tot de markt voor deze producten te verbeteren. Een toenemend aantal restaurants, biologische winkels, maar ook grote supermarkten zijn geïnteresseerd in het aanbieden van lokale geproduceerde, PEFC-gecertificeerd voedsel aan klanten.”

PEFC gecertifceerde ham van Iberia Spanje

Interview van Print7 TV met William Street Jr, voorzitter PEFC International, over Duurzaam Bosbeheer:

25.06.2015