Wat doen mangroven?
Mangrove, © FDPM, Malaysia

Na het bekijken van het filmpje ‘Mangroves are a massive storehouse of carbon‘ van CIFOR (Center for International Forestry Research Center for International Forestry Research) dat begin deze maand op YouTube werd geplaatst, vroeg ik mij af wat de functies zijn van mangroven. Weet jij dat? Ik ben het in ieder geval gaan opzoeken en navragen.

Een lang verhaal kort, mangroven zijn unieke bosecosystemen en gedijen het beste langs lage en vlakke tropische en subtropische kusten met warm zeewater. Met hun wortels houden de mangrove het zand en de modder vast. Tevens breken mangroven de golven, ook bij tropische stormen, daarmee behoeden zij dat er stukken land weggeslagen worden (bodemerosie) door de golven. Land waar mensen wonen en waar natuur met een rijke biodiversiteit is.

Mangroven zijn ook een goede kraamkamer voor vissen en vogels. De wirwar van mangrovewortels geven namelijk beschutting. Ook voorzien mangrovegebieden in belangrijke voedingstoffen voor de vissen en vogels. Daarnaast slaan ze dus CO2 op zoals je in het filmpje van CIFOR hoorde, en ze geven zuurstof vrij aan de atmosfeer, zoals de bomen in het bos.

In de tropen zijn mangroven dus van groot belang voor mens en natuur. Daar ik voor het PEFC keurmerk werk denk ik dan natuurlijk gelijk dat zorgvuldig beheer ervan belangrijk is.

Ik ben is gaan kijken in welke landen met mangroven al een PEFC bosstandaard is zodat eigenaren en beheerders een PEFC certificaat kunnen behalen. Dat viel niet tegen. Dat is bijvoorbeeld in Australië, Brazilië, Indonesië en Maleisië. Nee het valt niet tegen maar het kan natuurlijk altijd beter, meer, zijn. Het is dus goed te zien dat het aantal landen dat actief bezig is, ook in de (sub)tropen, met het opstellen van een bosstandaard nog steeds groeit zoals in  Cameron, Ghana, India, Myanmar en Thailand.

Ik ben bezig met artikelen te schrijven over de doelstellingen van het PEFC keurmerk en de duidelijke overeenkomsten met de Sustainable Development Goals (SDG) van de Verenigde Naties. Het verhaal van de mangroven valt onder SDG nummer 14 ‘Leven in het water’, met name zoutwater, dus dat zal ik er in meegaan nemen.

Ben je geïnteresseerd in de artikelen die ik al geschreven heb over SDGs en PEFC? Hieronder kan je een aantal vinden:

Sustainable Development Goals (SDGs) - PEFC

Sustainable Development Goals (SDGs) - PEFC

Sustainable Development Goals (SDGs) - PEFC

Sustainable Development Goals (SDGs) - PEFC

Sustainable Development Goals (SDGs) - PEFC

Blog geschreven door Patricia Dolman, Marketing & Communicatie medewerker van PEFC Nederland.

Foto’s © FDPM, Malaysia